7 redenen waarom een Citotrainer jouw zoon of dochter kan helpen bij het behalen van een betere Cito-score. Maar eerst een korte uitleg over de Cito-toets en het inzetten van zo’n trainer.
De Cito-toets wordt in april afgenomen onder leerlingen van groep 8. Het is de laatste toets die ze maken, maar wel een belangrijke. Wanneer er nog getwijfeld wordt aan het advies, kan er – ondanks een aanmelding – nog gewisseld worden van school en niveau als de score hoger uitvalt. De Cito-toets vindt gedurende drie ochtenden plaats en de score volgt doorgaans in mei. Er is dan dus nog tijd om een overtap te doen, als er sprake is van een heroverweging. Die heroverweging is er als de Cito-score hoger uitvalt dan het schooladvies dat de leerkrachten eerder afgaven.
#1 Oefenen bereidt voor
Het oefenen van de Cito-toets bereidt kinderen voor op de setting van een toets. Die is met een Cito-toets toch wel anders dan bij een doorsnee methodetoets. Gedurende de hele ochtend uit elkaar zitten, niet met anderen praten en je voortdurend concentreren op kleinere taken. Een Cito oefenpakket kan daarin al een voorbeeld zijn en helpen in de voorbereiding van het maken van die toets. Kinderen leren zich langere tijd focussen op de toets en kunnen dan ook tijdens het echte werk veel beter hun best doen.
#2 Vraagstelling wordt bekend
De Cito-toets staat bekend om haar merkwaardige en vaak onduidelijke vraagstelling. Dat is direct een belangrijk onderdeel van de toets, want zo kan gemeten worden in hoeverre leerlingen de stof begrijpen. Maar helemaal eerlijk is het niet, want kinderen die slecht zijn in begrijpend lezen zouden zo ook onnodige fouten kunnen maken in het rekenen.
#3 Echte Cito-vragen
De methodetoetsen op school stellen vaak geen vragen zoals Cito dat doet. Het zijn dan geen verhaaltjessommen of lappen tekst, maar korte vragen naar de (eigenlijk) bekende weg. De Cito-toets stelt andere vragen en ook op een andere manier (zie punt 2) en daar kan een Citotrainer zeker van toegevoegde waarde in zijn.
#4 Hiaten ondervangen
Wanneer je tijdens het oefenen ziet dat je kind nog ergens moeite mee heeft, kun je dit moeiteloos oefenen en trainen. Zo kun je hiaten vlak voor het uitvoeren van de Cito-toets nog mooi even wegpoetsen, het geheugen opfrissen en zorgen dat alles weer goed in het hoofd van je zoon of dochter zit. Een bijlesbureau kan hier eventueel ook nog bij helpen.
#5 Vertrouwen
Kinderen die al lang van tevoren gewend zijn om Cito-achtige opgaven te maken, zullen de Cito-toets met vertrouwen tegemoet gaan. Ze weten immers wat die belangrijke toets inhoudt. Sterker nog: Ze hebben hem al zo vaak gemaakt dat die ene echte keer er ook nog wel bij kan. Dit vertrouwen krijgen kinderen zeker als ze van hun fouten hebben geleerd en in staat zijn om zaken die ze eerst moeilijk vonden, nu wel op te lossen. Als ouder speel je hier dan ook een heel belangrijke rol in.
#6 Je kent de valkuilen
Cito maakt met opzet antwoorden die bijna goed kunnen zijn. Het zijn dus een soort valkuilen in de toets. Wanneer je die valkuilen leert kennen, ben je er als kind op voorbereid en weet je dus dat je lappen tekst voor begrijpend lezen écht goed moet lezen. Het antwoord is namelijk lang niet altijd het antwoord waar je in eerste instantie aan denkt. De Cito-toets kan dus heel makkelijk worden voor kinderen die een Citotrainer gebruiken.
#7 In alle rust oefenen
Een Citotrainer bereidt anders voor dan de school. Wanneer je een goede Citotrainer hebt, zoals een oefenboekje met oefenmateriaal dat exact lijkt op dat van Cito zelf, kun je thuis lekker in alle rust oefenen. Dat biedt veel veiligheid en comfort, waardoor het voor kinderen bijna een spelletje is om met de Cito aan de slag te gaan.